technik żywienia i usług gastronomicznych
W klasie gastronomicznej nauczysz się przygotowania i wydawania dań, organizacji żywienia i usług gastronomicznych.
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:
język angielski
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:
język angielski
Egzamin HGT.02 w klasie 3:
Przygotowanie i wydawanie dań
Egzamin HGT.12 w klasie 5:
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Nauczysz się:
- ⇒ Oceny jakości produktów;
- ⇒ Przechowywania żywności;
- ⇒ Przygotowania produktów i stanowiska pracy;
- ⇒ Obsługi sprzętu gastronomicznego;
- ⇒ Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
- ⇒ Wydawania dań;
⇒ Oceniania jakości żywności;
⇒ Planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
⇒ Organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
⇒ Wykonywania usług gastronomicznych;
⇒ Ekspedycji potraw i napojów
Miejsca pracy:
- restauracje wolnostojące i przyhotelowe;
- zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług;
- inne podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską stanowiące potencjalne miejsca zatrudnienia absolwentów szkół.
Perspektywy zawodowe
Twoja wiedza i umiejętności pozwolą Ci na:
- kontynuowanie nauki na różnych kierunkach uczelni wyższych
- zorganizowanie, uruchomienie i prowadzenie własnej firmy
- podjęcie pracy na wszystkich stanowiskach, na których wymagana jest wiedza z zakresu gastronomii
Przedmioty, z których oceny będą przeliczane podczas rektutacji na punkty:
- język polski
- język obcy wiodący
- matematyka
- informatyka
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:
język angielski
Nasi nauczyciele
Anna wydrowska
- organizowanie produkcji gastronomicznej,
- podstawy żywienia,
- podstawy gastronomii,
- BHP w zakładach gastronomicznych,
- przygotowanie potraw,
- podstawy żywienia człowieka,
- wyposażenie i magazynowanie w zakładach gastronomicznych,
- przygotowywanie i podawanie dań,
lucyna grablowska
- podstawy gastronomii,
- planowanie żywienia,
jolanta hirsz
- przygotowanie potraw,
- przygotowanie i wydawanie dań,
- prowadzenie usług gastronomicznych,
- podstawy żywienia,
- BHP w zakładach gastronomicznych,
- planowanie żywienia,