technik żywienia i usług gastronomicznych

W klasie gastronomicznej nauczysz się przygotowania i wydawania dań, organizacji żywienia i usług gastronomicznych.

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:
język angielski

Egzamin HGT.02 w klasie 3:


Przygotowanie i wydawanie dań

Egzamin HGT.12 w klasie 5:


Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Nauczysz się:

  • Oceny jakości produktów;
  • Przechowywania żywności;
  • Przygotowania produktów i stanowiska pracy;
  • Obsługi sprzętu gastronomicznego;
  • Przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
  • Wydawania dań;


Oceniania jakości żywności;

Planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
Organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
Wykonywania usług gastronomicznych;
Ekspedycji potraw i napojów
Miejsca pracy:

  • restauracje wolnostojące i przyhotelowe;
  • zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług;
  • inne podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską stanowiące potencjalne miejsca zatrudnienia absolwentów szkół.

Perspektywy zawodowe

Twoja wiedza i umiejętności pozwolą Ci na:

  • kontynuowanie nauki na różnych kierunkach uczelni wyższych
  • zorganizowanie, uruchomienie i prowadzenie własnej firmy
  • podjęcie pracy na wszystkich stanowiskach, na których wymagana jest wiedza z zakresu gastronomii

Przedmioty, z których oceny będą przeliczane podczas rektutacji na punkty: 

  • język polski
  • język obcy wiodący
  • matematyka
  • informatyka

 Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:
 język angielski

Nasi nauczyciele

Jerry Bishop


Anna wydrowska 


  • organizowanie produkcji gastronomicznej,
  • podstawy żywienia,
  • podstawy gastronomii,
  • BHP w zakładach gastronomicznych,
  • przygotowanie potraw,
  • podstawy żywienia człowieka,
  • wyposażenie i magazynowanie w zakładach gastronomicznych,
  • przygotowywanie i podawanie dań,

lucyna grablowska


  • podstawy gastronomii,
  • planowanie żywienia,

Jerry Bishop

Jerry Bishop

jolanta hirsz


  • przygotowanie potraw,
  • przygotowanie i wydawanie dań,
  • prowadzenie usług gastronomicznych,
  • podstawy żywienia,
  • BHP w zakładach gastronomicznych,
  • planowanie żywienia,






Cytat dnia

„Każdy dzień to małe życie, każde przebudzenie to małe narodziny, każdy nowy poranek to mała młodość”

Arthur Schopenhauer

0
Uczniów 
0
Absolwentów
0
Nauczycieli