Jestkù po kaszubsku

W październiku, podczas zajęć języka kaszubskiego poszukiwaliśmy nazw kaszubskich na produkty, które na co dzień goszczą na naszych stołach.

Klasa II przygotowała frisztëk – śniadanie. To był òpiekłi chléb z rozmaitościami w środku.

Klasa IV ugotowała pôłnié – obiad: bùlwë òkraszoné szpiekã i miãskò,
klasa I T pòdpółnik – podwieczorek: Chléb ze szpiekã, sérã, gùrkã i tomatã,
klasa I BSI wieczerzã – kolację: salôtczi z ògradowiznë. 
Było pysznie.

Spotkania przy stole integrują, zachęcają do rozmów, wzbogaciły tez nasze kaszubskie słownictwo. 

Cytat dnia

„Każdy dzień to małe życie, każde przebudzenie to małe narodziny, każdy nowy poranek to mała młodość”

Arthur Schopenhauer

0
Uczniów 
0
Absolwentów
0
Nauczycieli